Home / Publicaties / Actualiteiten / Archief / Actualiteiten 2016 / 21/09/2016: Inwijding van het complex van openbare woningen “Reyers
Home / Publicaties / Actualiteiten / Archief / Actualiteiten 2016 / 21/09/2016: Inwijding van het complex van openbare woningen “Reyers

21/09/2016: Inwijding van het complex van openbare woningen “Reyers

 

 

 

 

 

Op woensdag 21 september 2016 vindt de inwijding plaats van het complex van openbare woningen “Reyers”. Het gaat om 84 sociale woningen en een polyvalente zaal. Dit project is een belangrijke mijlpaal voor de Reyers wijk, die door de Brusselse regering werd aangeduid als een van de prioriteiten van het territoriale beleid.

Het project bevindt zich in een zone in volle verandering. Het vormt een schakel tussen de Mediapark site en de afrit van de E40, twee gebieden die grondig zullen gewijzigd worden om een vernieuwde en levendige wijk te creëeren. Waar er voorheen een parkeerstrook was voor vrachtwagens, prijkt nu het moderne wooncomplex met 84 passiefwoningen en een grote binnentuin met een boomgaard.

Het gaat trouwens om niet zomaar een boomgaard: een kwart van de 44 fruitbomen zijn kriekenbomen van de griotte variëteit. Deze typisch Schaarbeekse kriek is de afgelopen decennia zeldzaam geworden in Brussel, maar wordt her en der terug geïntroduceerd via het Kriekenboomsage project. Op termijn zullen de griottes worden geoogst door de bewoners van de Reyers site om er streekspecialiteiten van te maken zoals confituur en kriekenbier. 

Het Reyers project wordt beheerd door de Schaarbeekse Haard. Op 1 juni hebben de eerste bewoners hun intrek genomen, en ondertussen is het volledige complex reeds bewoond.

Volgens Minister Céline FREMAULT, “zijn de uitdagingen in verband met huisvesting en de bouw van woningen in het bijzonder zeer groot in Brussel, zeker wat de kroostrijke gezinnen betreft. Dit project met 84 woningen dat wij vandaag inhuldigen dient als voorbeeld omdat het 40% grote woningen, maar ook 5 woningen voor personen met een beperkte mobiliteit biedt, in afwachting van een woning die aan hun handicap aangepast is. Heel wat om de levenskwaliteit van deze huurders te verbeteren dus!”

De heer Yves LEMMENS, Directeur-generaal van de BGHM, onderstreept het duurzame karakter van het complex: “De appartementen werden ontworpen op zodanige manier dat ze volledig passief zijn. De woningen zijn perfect geïsoleerd en geventileerd. Er zijn ook zonnepanelen geïnstalleerd die de woningen van warm water voorzien. Dit zal zich ongetwijfeld laten voelen in de energierekeningen van de bewoners.”

Verder zal de inwijding ook bijgewoond worden door de heer Bernard CLERFAYT, Burgemeester van Schaarbeek en Ondervoorzitter van het Brussels Parlement, mevrouw Brigitte DEPAUW, Voorzitter van de BGHM, de heer Fabrice CUMPS, Ondervoorzitter en Afgevaardigd bestuurder van de BGHM en de heer Seydi SAG, Voorzitter van De Schaarbeekse Haard.

Als “mise en bouche” kan u reeds het Reyers complex vanuit de lucht bekijken.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar onderstaande links:

Uitnodiging

Technische fiche

Strategische zone Reyers

De Kriekenboomsage

 

Sara Van den Eynde, Attaché Communicatie bij de BGHM

Tel.: 02/600.10.72

svandeneynde@bghm.irisnet.be

Document acties