Home / Publicaties / Actualiteiten / Archief / Actualiteiten 2016 / 27/04/2016 : inwijding van "Modelwijk 5 " van de Lakense Haard
Home / Publicaties / Actualiteiten / Archief / Actualiteiten 2016 / 27/04/2016 : inwijding van "Modelwijk 5 " van de Lakense Haard

27/04/2016 : inwijding van "Modelwijk 5 " van de Lakense Haard

 

Brussels, 27 april 2016 

SLRB_logo

Adres :

Modelwijk  5
1020 Brussels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer info &contact :

Christene Henrard,

Communicatieverantwoordelijke
0473/ 29 78 38
che@flh.irisnet.be

Marie-Noëlle Livyns
Communicatieverantwoordelijke BGHM
Tel. 02/533.19.92 of 0479/599.780

FL2

 

 

SLRB_logo

 

 

Laken. De Modelwijk moderniseert modernisme, tussen utopie en realiteit.

Op woensdag 27 april heeft de cbva Lakense Haard, Openbare Vastgoedmaatschappij, het officiële startsein voor de renovatie en verhuur van gebouw 5 van de Modelwijk, dat 60 sociale lage-energieflats telt, gegeven

Dat startschot werd gegeven in aanwezigheid van Céline Fremault, minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering verantwoordelijk voor Huisvesting.

Meteen was dat ook de gelegenheid om de balans op te maken, tien jaar na de lancering van het renovatieproject van deze emblematische wijk uit de utopische jaren 1960.

Eerste gerenoveerde gebouw van het "modernistische" park van de Modelwijk

Gebouw 5 maakt deel uit van het historische hart van de Modelwijk. Vóór de renovatiestudies werden aangevat, stelde een college van architecten een repertorium van de basisbouwprincipes op, principes die de identiteit van de site bepalen en bij de renovatie bewaard moesten blijven. Daarom mag het geen verrassing heten dat er slechts weinig verschillen zijn tussen de "voor" en "na" van het gebouw. Toch stonden de architecten voor heel wat uitdagingen om het modernistische karakter van het gebouw te behouden, ook vanwege de economische beperkingen opgelegd op de sector en de huidige energiecriteria waaraan een lage-energiewoning moet voldoen.

De 60 standaardappartementen met 2 slaapkamers maakten plaats voor 54 appartementen met 2 slaapkamers, 3 appartementen met 1 slaapkamer en 3 aangepaste appartementen met 2 slaapkamers specifiek voor PBM.

Het welzijn van de huurders is voor mij één van mijn prioriteiten. Als minister van Levenskwaliteit bekommer ik mij ook om het welzijn van de huurders binnen hun woning, want een persoon, een gezin of een familie die zich in een degelijke, aangepaste en goed ingerichte woning kan ontplooien, krijgt meteen de nodige minimale voorwaarden om te kunnen evolueren en groeien in onze maatschappij,” licht de minister van Huisvesting, Céline Fremault, toe.

Modernisme in het nieuw. Balans van 10 jaar renovatie

De Modelwijk, opgetrokken als demonstratie van de Belgische architecturale vakkennis voor de Wereldtentoonstelling van 1958, ziet er sinds de laatste tien jaar totaal anders uit. De Lakense Haard startte immers met een volledige renovatie van de site. Om het project in goede banen te leiden, deed de sociale huisvestingsmaatschappij een beroep op een college van architecten aangestuurd door Philémon Wachtelaer. Ondertussen werden 5 nieuwe gebouwen neergezet en werden 5 andere gebouwen compleet gerenoveerd, en telt de site nu 506 nieuwe of gerenoveerde woningen. Ook de omgeving werd heraangelegd tot groene rust- en wandelruimtes. Momenteel wordt een flatgebouw met 110 appartementen gerenoveerd en voor 550 andere woningen is het wachten op de financiering voor de renovatie. Van 1.029 appartementen is de Modelwijk uitgegroeid tot 1.166 appartementen.

Voor de Voorzitter van de Lakense Haard, David Weytsman, « De originele waarden, de sporen van modernisme en utopie, dienen gerespecteerd te worden, zonder na te laten van gebruik te maken van de allernieuwste technieken van de 21ste eeuw. Met dat doel voor ogen en met de hulp van het Brusselse Gewest en de Stad Brussel, investeerde de maatschappij bijna 70 miljoen euro om het vastgoedpark te verjongen en verbindt zij zich ertoe de renovatie verder te zetten om kwalitatieve woningen aan te bieden in een aangename omgeving ».

Brigitte DE PAUW, Voorzitter van de BGHM, gaf tot slot nog het volgende mee: «  Op dit moment is de BGHM al volop bezig met de voorbereiding van een vierjarenplan voor renovatie 2018-2021 en van een vierjarenplan voor renovatie 2016-2017 bis.

Wij zetten alles op alles om het renovatietempo, zowel hier als elders, op te voeren en ervoor te zorgen dat er zo veel mogelijk woningen op de sociale huurmarkt ter beschikking komen. Brussel is al die inspanningen meer dan waard! »

Voor meer informatie verwijzen wij u naar onderstaande links:

Uitnodiging recto / verso 
Technische fiche 

 

De BGHM is de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij. Zij is hoofdzakelijk bevoegd voor openbare huisvesting met sociaal overwicht en houdt toezicht op de openbare vastgoedmaatschappijen (OVM’s) die op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest actief zijn. 

Voor meer informatie:  www.bghm.irisnet.be

 

Document acties