Het observatiecentrum van de huurprijzen: de resultaten van de enquête van 2017

02/10/2018

De resultaten van de enquête van 2017 over de huurprijzen van de Brusselse woningen werden gepubliceerd. Deze enquête voor het Observatiecentrum van de huurprijzen werd uitgevoerd door Marie-Laurence de Keersmaecker in samenwerking met Sonecom bij huurders van de private huurmarkt. De enquête wordt jaarlijks uitgevoerd om inzicht te krijgen in de huurprijs en de staat of het comfort van huurwoningen in het Brussels gewest. 

De enquête van 2017 richtte zich op 4500 woningen die in het Brussels gewest worden verhuurd, ofwel 1.5% van het totale huurwoningenbestand. In 2017 werd er een aanvullende aanpak uitgevoerd op het huurwoningenaanbod en de huurprijzen die bij de verhuring werden gevraagd via vastgoedadvertenties op Immoweb. Deze specifieke enquête had betrekking op 1000 woningen die in de zomer van 2017 als te huur werden aangeboden.

De gemiddelde huurprijs die Brusselaars maandelijks betalen wordt geraamd op €700. Na een algemene prijsstijging van vijftien jaar, met afwisselend jaren van meer uitgesproken huurprijzen en stagnatie, lijkt het erop dat in 2017 de prijzen gemiddeld genomen stagneren.

De woningoppervlakte is sinds enkele jaren gemiddeld afgenomen, maar het comfort van de woningen is de afgelopen 20 jaar aanzienlijk verbeterd. De energieprestatiekenmerken zijn eveneens verbeterd: in de laatste 3 jaar werden er in 15% van de woningen energiebesparende ingrepen uitgevoerd zoals dubbele beglazing, isolatie of een nieuwe verwarmingsketel. Ongeveer 10% van de woningen werden uitgerust met een thermostaat en/of thermische regelsystemen. 

Voor meer informatie of cijfermateriaal over de private huurwoningenmarkt in Brussel, kan u het Observatiecentrum van de Huurprijzen online raadplegen op de website van de BGHM. De papieren versie kan tegen vergoeding verkregen worden via comm@bghm.brussels.

Op donderdag 11 oktober komt Marie-Laurence de Keersmaecker de resultaten van de enquête 2017 voorstellen tijdens een Middag van de sociale huisvesting. Opgelet: inschrijven voor dit evenement is verplicht en de plaatsen zijn beperkt.