Lavoisier

14/09/2017
Lavoisier

Een industrieel gebouw omgezet naar 89 sociale en middenklassewoningen

Aanstaande vrijdag 15 september worden in Sint-Jans-Molenbeek 89 sociale en middenklassewoningen ingewijd in aanwezigheid mevrouw Céline Fremault, Minister van Huisvesting, van mevrouw Françoise Schepmans, Burgemeester, mevrouw Brigitte De Pauw, Voorzitter van de BGHM en de heer Michel Eylenbosch, Voorzitter van Le Logement Molenbeekois. 

In de voormalige tabaks- en sigarettenfabriek van British American Tobacco werd het complex « Lavoisier » ondergebracht. De fabriek was in bedrijf van 1925 tot 2001 en produceerde tot 50 miljoen sigaretten per dag. In maart 2001 werd echter de sluiting van de fabriek aangekondigd. 350 Brusselse banen gingen verloren. Een sociaal drama, maar meteen ook een logistiek probleem van formaat. Want wat doe je met die enorme gebouwen van 35.000 m² uit de jaren 1920?  Citydev ging de uitdaging aan en kocht eind 2002 de volledige site op. De bedoeling was om in de oude industriële gebouwen economische activiteiten en woningen te ontwikkelen.

Eind 2009 werd ook de BGHM bij het project betrokken. Met het oog op de verbouwing van een deel van de ruimten tot sociale en middenklassewoningen in het kader van het Gewestelijk Huisvestingsplan voerde ze een haalbaarheidsstudie uit. Een jaar later kocht de BGHM de zone « Woningen » van de site over. In 2015 werd een Design & Build-opdracht uitgeschreven. De firma Louis De Waele en het bureau Assar Architects kwamen als laureaten uit de bus.
Na twee jaar werken is dit het resultaat: 89 woningen die allemaal voldoen aan de EPB-normen inzake lage energie.  Want ook al gaat het om een renovatieproject, toch zijn de energieprestaties van het gebouw vergelijkbaar met die van nieuwbouwconstructies. Het project kreeg ook een groen karakter mee door de aanleg van een gemeenschappelijke tuin en de groene inrichting van de nieuwe binnenplaats tussen de twee vleugels van het gebouw. In het midden van die plaats zal in het kader van het programma 101e % ook een kunstwerk worden geïnstalleerd van de hand van Patricia Sonville, Thierry Wieleman en Luc Tillé.

Het project is gelegen tussen de De Koninckstraat, de Van Kalckstraat en de Charles Malisstraat en biedt plaats aan 89 gezinnen, verdeeld over 54 sociale en 35 middenklassewoningen. De bedoeling is op die manier te zorgen voor een grotere sociale mix in de wijk. De OVM Le Logement Molenbeekois neemt het beheer van de woningen op zich. Verschillende woningen zijn ondertussen al bewoond. De bewoners zullen er op de inwijding ook bij zijn.